Ελεγχόμενοι και αλληλοκαλυπτόμενοι: Ερωτήματα στην ΕΕ για τις κοινές διακοπές Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, στα Χανιά

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε διακοπές ως καλεσμένη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο προκαλώντας την αντίδραση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτή Sophie in ’t Veld η οποία σημείωσε ότι το ιδιωτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ ήταν «εμφανώς σιωπηλή» για πολλά ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την Ελλάδα.

Δείτε:

Κι εκείνος διακοπεύει, διακοπεύει, διακοπεύει κι ας καίγεται ο κόσμος. Φανταστείτε να το έκανε ο Τσίπρας

Μιλώντας στη δημοσιογράφο του Politico Νεκταρία Σταμούλη, η in ’t Veld υποσχέθηκε να αποστείλει επιστολή στην Επιτροπή και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή προκαλώντας συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το θέμα. Είναι καθήκον της Κομισιόν να «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και να ζητά την ευθύνη της Επιτροπής», είπε.

«Αυτή είναι η ίδια Επιτροπή με την οποία αντιμετωπίσαμε μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την Ελλάδα και δεν ακούσαμε ποτέ ξανά», είπε η ‘t Veld, υπονοώντας τις επαναπροωθήσεις και τις βίαιες απωθήσεις μεταναστών, την έρευνα για την τραγωδία στον ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με στόχο τους αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος και την υπονόμευση ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων.

Οι διακοπές ήταν μια «σοβαρή παραβίαση των συνθηκών, της πολιτικής ευπρέπειας και ουδετερότητας», υποστηρίζει η ευρωβουλεύτρια. Όσο για τη φον ντερ Λάιεν, η Ιν ντ’ Βέλτ είπε: «Είναι η αρχή επιβολής και παραθερίζει σε μια από τις βίλες των ηγετών… Θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της».

Το Politico ζήτησε σχόλιο της Επιτροπής και αξιωματούχος απάντησε πως: «Ήταν ιδιωτικό ταξίδι πλήρως σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής» ενώ υπέδειξε μια σειρά από έγγραφα σχόλια σχετικά με τα ζητήματα που έθεσε η Ιν ντ’ Βέλτ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί